Την ίδια στιγμή που οι μνημονιακές κυβερνήσεις επιτίθενται σκληρά στους αγώνες μας για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ελευθερία, διαλέγουν και το δρόμο της ολοσχερούς καταστροφής του περιβάλλοντος και των δημόσιων αγαθών.
Στις Σκουριές, οι κάτοικοι παλεύουν ενάντια σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία συνεργάζονται στενά με την ελληνική δικαιοσύνη χαρακτηρίζοντάς τους «εγκληματική οργάνωση», ενώ κάθε μέρα διώκονται με νέα κατασταλτικά μέσα (προφυλακίσεις, τράπεζα γενετικού υλικού). Ενώ ο αγώνας χτυπιέται βάναυσα, οι κατασκευές των εγκαταστάσεων εξόρυξης συνεχίζονται παράνομα με τη θεμελίωση νέων μονάδων και την περαιτέρω καταστροφή του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Την ίδια στιγμή 700 τόνοι χημικών όπλων από τον πόλεμο της Συρίας υδρολύονται στα ανοιχτά της Κρήτης. Στα υλικά προς καταστροφή περιλαμβάνονται και στοιχεία με τα οποία μπορεί να κατασκευαστεί το νευροτοξικό αέριο σαρίν, με την ενργό εμπλοκή της ΝΑΤΟϊκής βάσης της Σούδας στην όλη διαδικασία και πολεμικά πλοία να «αλωνίζουν» στη Μεσόγειο «προστατεύοντας» το πλοίο «Cape Ray» που μεταφέρει τα επικίνδυνα χημικά.
Παράλληλα, μαζί με τις παραπάνω ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές η κυβέρνηση προχωράει και το πλάνο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Εκτός του ξεπουλήματος της ΔΕΗ που συζητείται αυτές τις ώρες στη Βουλή, προωθείται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εκποίηση των αιγιαλών και των παραλιών της χώρας. Ουσιαστικά όλη η ελληνική ακτογραμμή χαρίζεται στους «μεγαλοκαρχαρίες» και τα συμφέροντα που λυμαίνονται ήδη μεγάλο κομμάτι της. Σχεδιάζονται μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και κλειστές παραλίες για λίγους με είσοδο επί πληρωμή.
Ως κομμάτι της νεολαίας και μιας γενιάς που έχει ήδη χτυπηθεί σκληρά από τις πολιτικές λιτότητας, αγωνιζόμαστε για να σταματήσουμε τα σχέδια που ετοιμάζουν. Αυτό το εμπόδιο πρέπει να το χτίσουμε όλοι μαζί: από τα κινήματα πόλης, τους κατοίκους των περιοχών όλης της επικράτειας και τις αυτοοργανωμένες κινήσεις ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την περίφραξη των κοινών αγαθών.
Για όλους τους λόγους του κόσμου λοιπόν, καλούμε στο συλλαλητήριο ενάντια στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής και στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που οργανώνεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου (20:00) στην πλατεία Συντάγματος, με σύνθημα «Χημικά – Σκουριές – Ακτές. Συμβαίνουν τώρα! Μαζί τα σταματάμε τώρα!
Το Γραφείο Τύπου 10/7/2014