Συγκυρία
- Στη διεθνή ατζέντα, οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα αποτελούν άλλη μια όψη των γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Θα ήταν λάθος να προσεγγίσουμε τη συγκεκριμένη συνθήκη μέσα από μια ανάλυση που βλέπει στα πρόσωπα των ηγετών των χωρών «δύο τρελούς που μαλώνουν». Ο κίνδυνος πολέμου και οι πυρηνικές απειλές δεν είναι ούτε προϊόν γραφικότητας, ούτε μια αστεία εικόνα στα ΜΜΕ και τα Social Media. Πίσω από την «ιδιαίτερη» προσωπικότητα των δύο αντιπάλων ηγετών, βλέπουμε -από τη δική μας σκοπιά- την ένταση του γεωπολιτικού παιχνιδιού και την προσπάθεια των διεθνών ελίτ για την ανάδειξη των σφαιρών επιρροής τον πλανήτη. Η αριστερά πάντα οφείλει να αγωνίζεται για την Ειρήνη και την ανθρώπινη ζωή ενάντια σε κάθε είδους πόλεμο, ενάντια σε κάθε είδους λογική και σχέδιο που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υπόσταση.
- Στο εσωτερικό μέτωπο, η συγκυρία που διανύουμε χαρακτηρίζεται από έντονη πόλωση. Βιώνουμε μια διαδικασία όξυνσης της ιδεολογικής και πολιτικής σύγκρουσης, η οποία μετά από καιρό λαμβάνει σαφή χαρακτηριστικά ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά. Η περίοδος του καλοκαιριού αξιοποιήθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης για την υλοποίηση πολιτικών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες δίνουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και παράλληλα αποτελούν πτυχές ενός πολιτικού προγράμματος ανταγωνιστικού προς τη αυστηρή μνημονιακή πραγματικότητα. Ο νέος νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο νόμος για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι ρυθμίσεις στο χώρο του τύπου και των ΜΜΕ, η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ και ο νέος νόμος για τα εργασιακά που περιλαμβάνει μέτρα στήριξης των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία, καταπολέμησης της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας καθώς και στήριξης των νέων επιστημόνων νέων δικηγόρων, νέων μηχανικών) αποτελούν υλοποίηση όψεων του δικού μας πολιτικού σχεδίου, που τόσο έχουμε ανάγκη. Ένα σχέδιο, το οποίο μέσα από σταθερά βήματα, ταξική μεροληψία και κοινωνική αναφορά μπορεί να συμβάλει στην επανάκτηση κοινωνικών συμμαχιών.
- Παράλληλα, κομμάτια αυτών των μεταρρυθμίσεων αποδεικνύουν πως βρισκόμαστε πλέον σε μια διαφορετική πολιτική συγκυρία, στην οποία η κυβέρνηση ενσωματώνει πλέον σειρά αιτημάτων των «από κάτω», έτσι όπως αυτά εκφράστηκαν μέσα από αγώνες των προηγούμενων χρόνων, ενώ τμήματα του κράτους και του συστημικού μπλοκ αντιστέκονται σε αυτό. Τόσο οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι ρυθμίσεις σχετικά με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ακόμη και το ζήτημα του ΟΑΣΘ είναι πτυχές του διαλόγου και της αλληλεπίδρασης που αναπτύσσεται μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας στην προσπάθεια να ενσωματώνονται τα αιτήματα των «από κάτω» στην κυβερνητική πολιτική, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολλών.
Είναι κρίσιμο να λάβουμε υπόψη μας ότι οι τελευταίοι νόμοι συμβάλλουν- εκτός των άλλων – στη βελτίωση της ζωής των νέων ανθρώπων τόσο στο χώρο της παιδείας όσο και της εργασίας. Οι δύο συγκεκριμένοι τομείς συνδέονται άμεσα με την καθημερινότητα των νέων και σίγουρα μέσω των θεσμικών αλλαγών ανοίγονται δρόμοι για το προχώρημα του πολιτικού σχεδίου της οργάνωσης. Θα ήταν πολιτικό σφάλμα από την πλευρά μας, να μην αξιοποιήσουμε – όχι φυσικά με μια λογική στεγνού κυβερνητισμού – τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις ώστε να αναβαθμίσουμε την παρουσία μας μέσα στους κοινωνικούς χώρους της νέας γενιάς. Να αναδείξουμε δηλαδή τις θετικές πτυχές των μέτρων μέσα από μια «λογική» υλοποίησης αιτημάτων κοινωνικών αγώνων και αντιστάσεων που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, με στόχο τη διαμόρφωση ενός κλίματος προοπτικής το οποίο θα υπερβαίνει τα «σχήματα» των πολιτικών μας αντιπάλων. Σχήματα τα οποί αναλώνονται σε μια αφήγηση ματαιότητας των αγώνων και επενδύουν στην αντιπολιτική.
- Από την πλευρά της, είναι δεδομένο ότι σε αυτές τις συνθήκες, η αντιπολίτευση σκληραίνει τη στάση της. Η Νέα Δημοκρατία πλήρως ηγεμονευόμενη από μια ακροδεξιά ατζέντα προσπαθεί να συσπειρώσει το κοινωνικό της ακροατήριο, οξύνοντας εθνικιστικά και εμφυλιοπολεμικά αντανακλαστικά. Παράλληλα, προσπαθεί να στηρίξει λυσσαλέα τους «φορείς» της οικονομικής διαπλοκής της χώρας και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η περίπτωση του συνεδρίου της Εσθονίας έλαβε χαρακτηριστικά αντικομμουνιστικής υστερίας με τις δυνάμεις της δεξιάς και του ακραίου κέντρου να εμφανίζονται ως υπέρμαχοι του ιστορικού αναθεωρητισμού, επαναφέροντας στην ατζέντα τη θεωρία των δύο άκρων. Παράλληλα, οι ανακατατάξεις στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, η συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε κόμμα, με την ηγεμονία του «ακραίου νεοφιλελεύθερου κέντρου», μας υπενθυμίζει πως Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ (των όποιων σημερινών αποχρώσεων) αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Φυσικά, δεν πρέπει να υποτιμάμε το ρόλο των media τα οποία καθημερινά στοχοποιούν την αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ και κάθε τι που αμφισβητεί την κυριαρχία του παλαιού πολιτικού συστήματος και των οικονομικών ελίτ.
Είναι επίσης δεδομένο, ότι οι δυνάμεις της υπόλοιπης αριστεράς, τόσο εντός όσο και εκτός βουλής, αδυνατούν να γίνουν ουσιαστικός δείκτης στην εξίσωση του πολιτικού ανταγωνισμού. Είτε επιλέγουν να θέτουν πολιτικά ερωτήματα προς λάθος κατεύθυνση, είτε αδυνατούν να συσπειρώσουν και να κινητοποιήσουν κομμάτια της κοινωνίας αφού εγκλωβίζονται σε μια τυχοδιοκτωτική πολιτική γραμμή ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Εγκλωβισμένοι στα πολιτικά τους αδιέξοδα φθάνουν σε σημείο να διαφωνούν ακόμη και με τα μέτρα καταπολέμησης της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.
- Παιδεία
Στον χώρο της παιδείας η οργάνωση μας το προηγούμενο διάστημα συνέβαλε καταλυτικά στη διαμόρφωση των αλλαγών στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την ακρίβεια συνδιαμόρφωσε μέσα από ένα συντεταγμένο σχέδιο τη νέα θεσμική πραγματικότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι δεδομένο ότι μένοντας πιστοί στις αρχές και την απόφαση του 1ου μας συνεδρίου οφείλουμε να κινηθούμε με ανάλογο τρόπο στις επερχόμενες αλλαγές στο Λύκειο.
Οι θέσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οριοθετούνται από τους κάτωθι άξονες:
Α) Επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε όλο το λύκειο
Β) Αυτόνομος μορφωτικός ρόλος του Λυκείου
Γ) Αποσύνδεση του Λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Δ) Αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών σε όλο το λύκειο
Ε) Σύγκρουση με την παραπαιδεία
ΣΤ) Άρση του εξετασιοκεντρικού χαρακτήρα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Ζ) Κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων αι δημιουργία προπαρασκευαστικού έτους.
Οι διαρροές προερχόμενες από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις για το Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις θέσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και από τις θέσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να ανοίξει διάλογο με όλους τους κοινωνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στα θέματα παιδείας (15μελή συμβούλια, σύλλογοι διδασκόντων, σύλλογοι γονέων). Στόχος μας πρέπει να παραμείνει η δημιουργία προπαρασκευαστικού έτους, η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και η μάχη ενάντια στην παραπαιδεία. Το Κεντρικό Συμβούλιο ανάλογα με τις κεντρικές εξελίξεις στα θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα συνεδριάσει εκ νέου για να ορίσει την πολιτική κατεύθυνση της οργάνωσης.
Το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αναθέτει στην επιτροπή παιδείας του Κεντρικού Συμβουλίου την περαιτέρω εξειδίκευση των ανωτέρω κατευθύνσεων, διαδικασία η οποία απαιτεί τη συμμετοχή και τη διαβούλευση στο επίπεδο των ΟΜ.