1. Συγκυρία
Στο ευρωπαϊκό πεδίο, βρισκόμαστε σε μία συγκυρία πολιτικής αστάθειας. Στην Ευρώπη της λιτότητας, της οικονομικής κρίσης και του Brexit, λαμβάνουν χώρα τεκτονικές αλλαγές. Η έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία θα επηρεάσουν καταλυτικά την πορεία της Ευρώπης και του πολιτικού συσχετισμού. Η αμφισβήτηση της λιτότητας και της «υπαρκτής νεοφιλελεύθερης Ευρώπης», το προσφυγικό, η ασφάλεια και η διαχείριση του Brexit ορίζουν την πολιτική ατζέντα. Οι δυνάμεις της Αριστεράς δείχνουν εν μέρει να ενισχύονται. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού επιδιώκουν να ανακτήσουν το χαμένο τους έδαφος, επενδύοντας σε ακροδεξιά ατζέντα. Παράλληλα, οι δυνάμεις της ακροδεξιάς έχουν πλέον κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού ανταγωνισμού.
Στην κούρσα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στο φόντο της κατάρρευσης του πάλαι ποτέ δικομματισμού Σοσιαλιστών-Δεξιάς, ο Μελανσόν, υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς (Αριστερό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, συλλογικότητες και άλλες μικρότερες οργανώσεις) έχει βγει δυναμικά στο προσκήνιο, αμφισβητώντας τον διπολισμό που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στην ακροδεξιά της Λεπέν και τον νεοφιλελεύθερο υποψήφιο, πρώην τραπεζίτη, Μακρόν. Οι πρόωρες εκλογές στην Αγγλία, στον απόηχο του Brexit, βρίσκουν τους εργατικούς διασπασμένους και τους Τόρις να επενδύουν σε ένα επιθετικό Brexit. Το γεγονός αυτό θα εξωθήσει τις ευρωπαϊκές ελίτ για λόγους οικονομικού, εμπορικού και στρατηγικού ανταγωνισμού να προσφέρουν δυσμενέστερη συμφωνία στη Βρετανία. Από την πλευρά του ο Corbyn, έχοντας ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση και χαμηλά δημοσκοπικά ποσσοτά σε σχέση με τη δεξιά, επιδιώκει να μετατοπίσει την πολιτική αντιπαράθεση στα εσωτερικά ζητήματα της Αγγλίας. Κεντρικές αιχμές αποτελούν η μάχη κατά της λιτότητας, του νεοφιλελευθερισμού και του ρατσισμού, Εθνικό Σύστημα Υγείας, εργασιακά δικαιώματα και καταπολέμηση της λιτότητας της Δεξιάς στην Βρετανία του Μπρεξιτ συγκροτούν τις βασικές προτεραιότητες της προεκλογικής εκστρατείας του Jeremy Corbyn. Είναι προφανές ότι ο ηγέτης των εργατικών θα επιδιώξει να ανακάμψει δημοσκοπικά, θέτοντας διαχωριστικές γραμμές από το πρόσφατο παρελθόν του εργατικού κόμματος και τις πολιτικές του Τόνι Μπλερ. Στην Γερμανία, η ισχυροποίηση των Σοσιαλιστών έναντι των χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, η ανοδική πορεία του ακροδεξιού AFD, η σταθερή παρουσία του Die Linke και των οικολόγων σε αξιόλογα ποσοστά, διαμορφώνουν μια ρευστή πολιτική σκακιέρα όπου η συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης λόγω αδυναμίας καταγραφής αυτοδύναμων ποσοστών, θα αναδιατάξουν τον πολιτικό χάρτη και τον προσανατολισμό της κάθε πολιτικής δύναμης.
Ελληνική πολιτική σκηνή και διαπραγμάτευση
Στην ελληνική πραγματικότητα, η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης, ανέδειξε τη στρατηγική των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων εντός και εκτός χώρας. Διαφαίνεται ότι το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης παραμένει ενεργό. Η δυναμική επανεμφάνιση του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, οι αναδιατάξεις στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, η συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για πτώση της Κυβέρνησης και η συσπείρωση των λεγόμενων «ευρωπαϊκών δυνάμεων», η επίθεση από τα media και τον κόσμο της διαπλοκής με στόχο την πολιτική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, η αφήγηση της νέας εθνικοφροσύνης όπου ηγεμονεύουν οι πιο σκληροί κύκλοι της δεξιάς, η ταύτιση δανειστών και Νέας Δημοκρατίας, δείχνουν πως οι αντίπαλοι της αριστεράς, μπροστά στη συρρίκνωση των προνομίων τους και την απειλή ξυλώματος του συστήματος που είχαν οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες, προσπαθούν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους για να αντεπιτεθούν. Κι όλα αυτά, σε μία περίοδο όπου απουσιάζει η κοινωνική κίνηση και η Κυβέρνηση βιώνει πολιτική φθορά.
Την ίδια στιγμή, η στάση των δανειστών αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως το μνημόνιο δεν αποτελεί μία απλή δέσμη μέτρων αλλά ένα επεκτατικό σύστημα που στοχεύει στη διεύρυνση των σφαιρών επιρροής των δυνάμεων του κεφαλαίου. Το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τη Γερμανία προσπάθησαν να επιβάλλουν ένα νέο σκληρό πακέτο λιτότητας, περιορίζοντας της πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης. Βασικός τους πολιτικός στόχος είναι η παλινόρθωση των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και της δεξιάς του Κ. Μητσοτάκη. Είναι εμφανές πως η Νέα Δημοκρατία «επένδυσε» στο μη κλείσιμο της αξιολόγησης και την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό στόχο ένα νέο 4ο μνημόνιο με πιο σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα. Οι εκβιασμοί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης συνεχίζονται. Ζητούμενο για την Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι: Α) Η εξασφάλιση μιας συμφωνίας που θα αποτελεί, δεδομένου του συσχετισμού δύναμης, ένας πολιτικός συμβιβασμός πολιτικά διαχειρίσιμος και κοινωνικά βιώσιμος. Β) η δημιουργία πολιτικού χρόνου ώστε τα επόμενα 2 χρόνια να ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές του παράλληλου προγράμματος με στόχο την ανάκτηση του χαμένου εδάφους στο επίπεδο των κοινωνικών συμμαχιών Γ) η προετοιμασία για την διαμόρφωση μιας στρατηγικής που θα βλέπει πέρα και έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία Δ) Η μη υλοποίηση του σχεδίου της δεξιάς παλινόρθωσης και η αποφυγή του κινδύνου ενός νέου 4ου μνημονιακού προγράμματος. Ε) Η διαμόρφωση μιας συνολικής στρατηγικής για τη νέα γενιά, την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάκτηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των νέων.
Είναι δεδομένο πως η συμφωνία έχει αρνητικές όψεις όπως είναι η μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς για το έτος 2019 και η μείωση του αφορολόγητου το 2020. Ωστόσο κρίνεται ως ύψιστης σημασίας πολιτικό γεγονός, η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της αρχής της επεκτασιμότητας, η ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων από το φθινόπωρο του 2018. Πολιτική μάχη που όπως διαφαίνεται κερδήθηκε από την Κυβέρνηση. Αναγνωρίζοντας πλήρως το δυσμενές πλαίσιο και τον χαρακτήρα της τελικής συμφωνίας, η εφαρμογή των αντίμετρων και η εξασφάλιση ουδέτερου δημοσιονομικού ισοζυγίου κρίνεται επιτακτική για την απόκρουση εκείνων των πολιτικών που έχουν στον πυρήνα τους τη λιτότητα και αποτελούν όψεις του σχεδίου του αντιπάλου. Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη ένας συνολικός επανασχεδιασμός ως προς την στρατηγική του χώρου μας τα επόμενα χρόνια. Με στόχο την ισχυροποίηση της ριζοσπαστικής αριστεράς εντός και εκτός χώρας, η μετατόπιση του συσχετισμού δύναμης υπέρ των πολλών καθιστούν επιτακτική την παραμονή της αριστεράς στην Κυβέρνηση στην Ελλάδα. Μια διαδικασία η οποία προϋποθέτει μια νέα στρατηγική που απαιτεί ρηξικέλευθες τομές, περισσότερες συγκρούσεις, την ανάπτυξη μαχών στο κοινωνικό πεδίο. Εχθρός μας είναι τα αργά και νωχελικά βήματα ως προς την άσκηση πολιτικής, οι προσωπικές στρατηγικές και οι σπασμωδικές κινήσεις που δεν εντάσσονται σε έναν συνολικό σχεδιασμό. Με βάση τα παραπάνω κρίνουμε απαραίτητο να προτείνουμε την διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την χάραξη μιας στρατηγικής που να ανταποκρίνεται στα πολιτικά δεδομένα της συγκυρίας και να αναπροσαρμόζει τους στόχους και τις αιχμές μας.
2. Ως προς την αντίληψη και την αφήγησή μας για την Κυβέρνηση
Όπως έχουμε τονίσει στο καταστατικό μας, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτόνομη οργάνωση με δικές της πολιτικές θέσεις. Η σχέση με το κόμμα είναι ιδεολογική και πολιτική, με διακριτούς ρόλους.
Σε καμία περίπτωση η νεολαία δεν πρέπει να γίνει το αριστερό ή δεξιό ψαλτήρι του κόμματος. Να μπει μπροστά στη μάχη για την ηγεμονία στο χώρο της νεολαίας. Από τη μια πλευρά να διευρυνθεί η στήριξή της νέας γενιάς προς το κόμμα και παράλληλα να κάνει κτήμα της, τις ευρύτερες προοδευτικές ιδέες της αριστεράς. Να βρεθούμε μπροστά λοιπόν στη μάχη για απαλλαγή από την επιτροπεία, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και του ευρύτερου κοινωνικού μετασχηματισμού, υπέρ των πολλών και των αδυνάτων.
Με αυτή την έννοια η πολιτική μας θα πρέπει να:
- προβάλλει με υπερηφάνεια όλα τα θετικά μέτρα που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ(εργασία-παιδεία-υγεία-κοινωνικό κράτος κλπ).
- διεκδικήσει να προχωρήσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά η κυβέρνηση σε μεγαλύτερες και ουσιαστικές αλλαγές σύμφωνα με τα αιτήματα της νεολαίας και του κινήματος, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από τη δράση, όλα τα προηγούμενα χρόνια.
- κριτικάρουμε άφοβα και αποφασιστικά αλλά και να διεκδικήσουμε να μην προχωρήσουν πολιτικές και μέτρα που δεν είναι σύμφωνα με τις θέσεις της νεολαίας και του κόμματος.
- να σταθούμε στη πρώτη γραμμή των αγώνων του συνδικαλιστικού κινήματος και της νεολαίας όταν προωθούνται από τη κυβέρνηση μέτρα που είναι ενάντια στα συμφέροντα των πολλών και της νεολαίας, εφόσον αυτά είναι δίκαια και όχι μόνο συντεχνιακά.
- διεκδικήσουμε καλύτερη συνεργασία με τη κυβέρνηση, με σταθερή και μόνιμη επαφή αλλά και ουσιαστική συμμετοχή στις επεξεργασίες των πολιτικών, που σχεδιάζονται και όχι απλά να καλούμαστε να τοποθετηθούμε εκ των υστέρων
3. Απολογισμός Συνεδρίου
Το 1ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η συμμετοχή καθώς και το περιεχόμενο της συζήτησης ανέδειξε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της οργάνωσης, τους προβληματισμούς, τις προτεραιότητες μας αλλά και τις αδυναμίες με τις οποίες πρέπει να αναμετρηθούμε.
Οφείλουμε να σταθούμε στα εξής στοιχεία για να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την οργάνωση και τη δουλειά της.
- Αποτελεί αναβάθμιση της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας στο εσωτερικό της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι τουλάχιστον το 90% των ΟΜ πραγματοποίησε 3 προσυνεδριακές συνελεύσεις με απαρτία και πολλές φορές πολύ αυξημένη συμμετοχή. Είναι κρίσιμο να επισημανθεί ότι την περίοδο της ανασυγκρότησης- από την 2η πανελλαδική συνδιάσκεψη μέχρι και το συνέδριο του κόμματος- η λειτουργία και η δράση μας βασίστηκε σε κεντρικούς κόμβους και επιμέρους ολομελειακές διαδικασίες. Οι ενέργειες αυτές αποτέλεσαν αναγκαία συνθήκη ώστε να ξανασταθεί η οργάνωση στα πόδια της. Ο προσυνεδριακός διάλογος ήταν η «αφορμή» για να μεταφερθεί το πεδίο της συζήτησης και της ζύμωσης, στις συνελεύσεις των Οργανώσεων Μελών που αποτελούν, και καταστατικά πλέον, το βασικό κύτταρο παραγωγής πολιτικής, το βασικό κύτταρο δημοκρατικής συγκρότησης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά, κατά την περίοδο του προσυνεδριακού διαλόγου, η οργάνωση πραγματοποίησε εκδηλώσεις και συζητήσεις για σειρά θεμάτων που απασχολούν τη νέα γενιά, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια. Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελέσαν σημείο εξωστρέφειας για την οργάνωση και μόνο θετικό πρόσημο μπορούν να έχουν.
Η συμμετοχή στις οργανώσεις της Ξάνθης, της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Λάρισας, του Μεσολογγίου-Αγρινίου, της Θεσπρωτίας, της Αθήνας, της Πάτρας και της Κρήτης κινήθηκε σε καλά επίπεδα.
Κατά την περίοδο του προσυνεδριακού διαλόγου συστάθηκαν νέες οργανώσεις στους νομούς της Μεσσηνίας, της Σύρου, της Εύβοιας, της Θεσπρωτίας και της Κοζάνης, Οργανώσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς τη λειτουργία τους, με βάση τα στοιχεία του προσυνεδριακού διαλόγου, αποτελούν η ΟΜ Άρτας, η ΟΜ Ιωαννίνων, η ΟΜ Χανίων, η ΟΜ Κομοτηνής, η ΟΜ Μυτιλήνης, η ΟΜ Φλώρινας. Ενώ χρειάζεται ειδική μέριμνα για τις νεοσυσταθείσες Οργανώσεις στον Νομό Κοζάνης.
- Η οργάνωση ανανεώθηκε και αναπτύχθηκε οργανωτικά από την 2η πανελλαδική συνδιάσκεψη μέχρι σήμερα. Το 60% των συνέδρων δεν ήταν μέλη της οργάνωσης στην 2η πανελλαδική συνδιάσκεψη.
- Η παρουσία του συντρόφου Προέδρου στο Συνέδριο και η ανακοίνωση σειράς μέτρων προς όφελος της νέας γενιάς, συγκαταλέγονται στις θετικές στιγμές της συνεδριακής μας διαδικασίας. Μέτρα, πολλά εκ των οποίων αποτελούν πάγια αιτήματα και πεδία διεκδίκησης της οργάνωσης μας και πρέπει να αξιοποιηθούν από την πλευρά μας σε επίπεδο εξωστρεφούς παρουσίας.
- Σε επίπεδο ατζέντας, οι τοποθετήσεις είχαν τα εξής χαρακτηριστικά. Πρώτα απ’ όλα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη σημασία του γεγονότος ότι νέοι σύντροφοι και νέες συντρόφισσες πήραν το λόγο και συνέβαλλαν στον διάλογο του συνεδρίου, στις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η οργάνωση, αναδεικνύοντας προβληματισμούς για βεντάλια διαφορετικών ζητημάτων. Τις ημέρες των τοποθετήσεων, ο διάλογος και η συζήτηση, ως προς την χάραξη της στρατηγικής και τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει η οργάνωση στα 3 επίπεδα δουλειάς της, Παιδεία-Εργασία-Δικαιώματα, καθώς και η σχέση Νεολαίας-Κυβέρνησης ανέδειξαν την ανάγκη για περαιτέρω ιδεολογική και πολιτική συγκρότηση των μελών μας. Για να υπερβούμε την συγκεκριμένη συνθήκη, η οποία είναι απολύτως κατανοητή και λογική σε μία νέα οργάνωση, οι Ο.Μ και τα καθοδηγητικά όργανα οφείλουν να φροντίζουν εφεξής για την ενημέρωση καθώς και την λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών με στόχο την περαιτέρω ιδεολογική και πολιτική ενδυνάμωση της οργάνωσης στο σύνολό της. Η ομόφωνη ψήφιση των συνεδριακών ντοκούμεντων, αλλά και η κατάθεση τροπολογιών, η πλειοψηφία των οποίων έγιναν δεκτές από τις επιτροπές και το συνεδριακό σώμα, ανέδειξαν την πολιτική ομοιογένεια που χαρακτηρίζει τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αλλά και τον υγιή, συντροφικό και δημοκρατικό τρόπο με τον οποίο κουβεντιάζουμε και παράγουμε πολιτική σε δύσκολους καιρούς.
Τα βασικά στοιχεία που διαμόρφωσαν τις γενικές κατευθύνσεις της οργάνωσης, έτσι όπως αναδείχθηκαν τόσο από τις τοποθετήσεις των συνέδρων όσο και από τα κείμενα απόφασης, είναι τα εξής:
Α) Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, με την ολοκλήρωση του 1ου της Συνεδρίου, αποκτά ενιαία χαρακτηριστικά, ταυτότητα, στρατηγικό προσανατολισμό και πλήρες πλαίσιο λειτουργίας.
Β) Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, με την ολοκλήρωση των εργασιών του 1ου συνεδρίου, περνά από την περίοδο της ανασυγκρότησης στη φάση της οργανωτικής ανάπτυξης με πρώτο στόχο τη δημιουργία Οργανώσεων Μελών σε κάθε νομό της χώρας και σε κάθε πόλη.
Γ) Βασική προτεραιότητα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είναι η στροφή στο κοινωνικό πεδίο με στόχο την κοινωνική χρησιμότητα, που αποτελεί και το οξυγόνο της αριστεράς. Η ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση της οργάνωσης και των μελών της, στους κοινωνικούς χώρους της νεολαίας, σε σχολεία, σχολές, εργασιακούς χώρους και γειτονιές αποτελεί την κύρια συλλογική μας προτεραιότητα.
Δ) Οι άξονες παρέμβασης της οργάνωσης, έτσι όπως αυτές ορίσθηκαν από το κείμενο απόφασης του Συνεδρίου, κινούνται σε 3 επίπεδα, Παιδεία-Εργασία-Δικαιώματα.
Ε) Με όπλο το σύνολο των προτάσεων και των θέσεων μας, έτσι όπως διαμορφώθηκαν στο 5ο Κεφάλαιο της Πολιτικής Απόφασης του Συνεδρίου, τα μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να πρωτοστατήσουν στις αναγκαίες πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις που πρέπει να λάβουν χώρα σε κάθε κοινωνικό χώρο, μέσα από «δουλειά μυρμηγκιού» άνθρωπο τον άνθρωπο. Παράλληλα, έχουμε την ευθύνη να συνδράμουμε από την πλευρά μας στη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα αποκτήσει και θεσμικά χαρακτηριστικά και θα σχετίζεται με την καθημερινότητα των νέων στο πλαίσιο υλοποίησης ενός παράλληλου κυβερνητικού προγράμματος.
ΣΤ) Το 1ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ επισφράγισε την «κουλτούρα» της μετωπικής παρέμβασης, μέσα από συνδικαλιστικά και συλλογικά εγχειρήματα εντός των κοινωνικών χώρων, ως βασικά εργαλεία παρέμβασης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενοι/ες την ανάγκη οικοδόμησης κοινωνικών συμμαχιών με τα τμήματα της νεολαίας τα οποία βάλλονται από την κρίση σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους.
Ζ) Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την Κυβέρνηση ως εργαλείο για την βελτίωση της καθημερινότητας της κοινωνικής πλειοψηφίας απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η οργάνωση μας μέσω των συλλογικών της οργάνων και της δράσης της θα πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην γόνιμη κριτική και την προωθητική στήριξη. Τα διακυβεύματα για την πρώτη κυβέρνηση με κορμό την αριστερά στην μεταπολεμική Ευρώπη είναι ιστορικής σημασίας. Στόχος πρέπει να είναι η επιτυχία του εγχειρήματός μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η οργάνωση πρέπει να μεριμνήσει ούτως ώστε τα μέλη μας να μπορούν να συνειδητοποιούν το περιεχόμενο του συσχετισμού δύναμης, τις δυνατότητες μέσα σε αυτόν, τις επιλογές και τα λάθη, την τακτική και την στρατηγική που ακολουθείται.
Είναι δεδομένο, πως η κύρια ευθύνη για την εξειδίκευση και τη διαρκή διαμόρφωση των παραπάνω βαραίνει αφενός, το Κεντρικό Συμβούλιο αφετέρου, τις Οργανώσεις Μελών που πρέπει να αποτελέσουν εφεξής το βασικό εργαλείο πολιτικοποίησης των μελών και οργάνωσης της δράσης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε κοινωνικό χώρο όπου ζει, σπουδάζει, εργάζεται και δημιουργεί η νέα γενιά.
4. Για την μάχη των φοιτητικών εκλογών
Οι φοιτητικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 17 Μάη στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας πρέπει να αποτελέσουν κεντρική μάχη ολόκληρης της οργάνωσής μας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη σημασία των φοιτητικών εκλογών, διότι τα αποτελέσματά τους αποτυπώνουν το συσχετισμό δύναμης στους φοιτητικούς συλλόγους. Βέβαια, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι απονεκρωμένοι πολιτικά και οργανωτικά, όπως και ο φοιτητικός συνδικαλισμός είναι σε τεράστια παρακμή και αδυνατεί να δώσει λύση στα προβλήματα του φοιτητικού κόσμου. Όμως, αυτή η συνθήκη δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία ή αφορμή για την απόσυρσή μας από τον κοινωνικό αυτό χώρο. Αντίθετα, έχουμε καθήκον να αναμετρηθούμε με την υπάρχουσα πραγματικότητα και να την αλλάξουμε. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραπάνω συνθήκη είναι η διαρκής, μόνιμη και σταθερή παρουσία μας στον κοινωνικό χώρο του Πανεπιστημίου, με συγκεκριμένες αιχμές και προτεραιότητες.
Τη μάχη αυτή οφείλει να τη δώσει σύσσωμη η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τόσο τα μέλη της σπουδάζουσας όσο και των τοπικών οργανώσεων. Είναι στοίχημα να κατέβουμε στις φοιτητικές εκλογές με τους πιο συλλογικούς και συντροφικούς όρους, ώστε όλοι οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες να βοηθηθούν στις συγκρούσεις που θα έρθουν και στη δουλειά που πρέπει να γίνει.
Στόχοι της οργάνωσης για τις φοιτητικές εκλογές είναι η κάθοδός μας σε περισσότερες σχολές από πέρυσι και η ουσιαστική αύξηση των εκλογικών μας ποσοστών. Βασικός μας στόχος: Να γίνουμε υπαρκτή και μετρήσιμη δύναμη εντός των ιδρυμάτων, με συμμετοχή στα όργανα των φοιτητικών συλλόγων καθώς και στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου. Είναι κρίσιμο να ριζωθεί στα μέλη μας η λογική του συνδικαλιστή-τριας και να μπουν οι βάσεις για αποτελεσματικότερη οργανωτική και πολιτική παρέμβαση καθώς και συγκρότηση των μελών μας, έτσι ώστε να μάθουμε να δουλεύουμε στις σχολές μας σαν συλλογικότητα, αναβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο το BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το πανελλαδικό διήμερο του συνδικαλιστικού μας εγχειρήματος κατέληξε σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό. Είναι κρίσιμο να επενδύσουμε στη λειτουργία και την αναβάθμιση των σχημάτων και της παρέμβασης ανά σχολή, να έχουμε μαζικό προσανατολισμό και να στοχεύουμε στη διαρκή αλλαγή των συσχετισμών, όντας κοινωνικά χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για την καθημερινότητα της φοιτητικής νεολαίας. Τα παραπάνω δεδομένα αναδεικνύουν και την αναγκαιότητα-υποχρέωση σε κάθε μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που είναι φοιτητής να συμβάλλει με την συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια που στηρίζει ο χώρος μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στη μάχη των φοιτητικών εκλογών, με βάση και τις αποφάσεις του BLOCO, θα πρέπει να ορίσουμε τις κεντρικές προεκλογικές μας αιχμές.
Α) Την σύγκρουση με την διαπλοκή και την οικονομική αδιαφάνεια που υπάρχει στο εσωτερικό των ιδρυμάτων με τις πλάτες πρυτανικών αρχών και τη συνεργασία τους με ΔΑΠ-ΠΑΣΠ. Με αφορμή το περιστατικό Καραμπίνη να ξεδιπλώσουμε μια ατζέντα που θα στοχοποιεί όλους εκείνους οι οποίοι χρησιμοποιούν τα κονδύλια των πανεπιστημίων για την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων και υμετέρων, την ίδια στιγμή όπου η φοιτητική μέριμνα καταρρέει και οι εργολάβοι αλωνίζουν.
Β) Με βάση τα παραπάνω να αναδείξουμε τις δικές μας θέσεις για τον χαρακτήρα και τη δομή της φοιτητικής μέριμνας
Γ) Κρίσιμη αιχμή πρέπει να αποτελέσει το ζήτημα της επαναφοράς της Δημοκρατίας η οποία έχει 3 όψεις. 1. Επαναφορά συνδιοίκησης 2. Απογραφιοκρατικοποίηση-Δημοκρατική ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών συνελεύσεων 3. Κατάργηση των συμβουλίων διοίκησης
Δ) Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων φοιτητών και φοιτητριών που αποτελούν μεγάλο τμήμα της φοιτητικής κοινότητας. Είναι ευθύνη του BLOCO να ορίσει συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων για τους εργαζόμενους φοιτητές σε μία περίοδο όπου η εντατικοποίηση και η πειθάρχηση διαπερνά την πλειοψηφία των συλλόγων.
Ε) Όλα τα παραπάνω συναρθρώνονται σε μια κοινή πολιτική αφετηρία που ορίζει ένα-επί της αρχής- πλαίσιο σύγκρουσης με τους εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού, εντός των ιδρυμάτων. Πρέπει να ξεφύγουμε από τις ατέρμονες αντιπαραθέσεις με την υπόλοιπη αριστερά, η οποία εκ του αποτελέσματος κλείνει τα μάτια και έχει μερίδιο ευθύνης για την παρακμή του φοιτητικού συνδικαλισμού και την ύφεση του φοιτητικού κινήματος. Οφείλουμε να θέσουμε κεντρικές διαχωριστικές γραμμές, προβάλλοντας την συλλογικότητά μας και τις αιχμές μας ως το νέο έναντι του παλιού και χρεοκοπημένου υπαρκτού φοιτητικού συνδικαλισμού. Με βάση τα παραπάνω είναι ευκαιρία να διαμορφώσουμε μια πολιτική αφήγηση που θα βασίζεται στη λογική της «δημιουργίας» και όχι της καταστροφής και της ματαιότητας. Να διαμορφώσουμε έναν λόγο διαφορετικό από την υπάρχουσα συνδικαλιστική πραγματικότητα που θα αναδεικνύει την δική μας αντίληψη για το Πανεπιστήμιο.
Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του BLOCO, οι δυνάμεις μας πρέπει να πραγματοποιήσουν διαδικτυακή, πανελλαδική καμπάνια η οποία θα αναδεικνύει τις παραπάνω αιχμές. Παράλληλα, σε όσες πόλεις έχουμε τις οργανωτικές δυνάμεις μπορούμε να σχεδιάσουμε την διεξαγωγή πολιτικών-πολιτιστικών φεστιβάλ με στόχο την εξωστρέφεια και την μαζική δουλειά σε επίπεδο Πανεπιστημίων.
5. Για τον σχεδιασμό της οργάνωσης το προσεχές διάστημα
-Για το Περιοδικό ΣΠΟΥΤΝΙΚ
Εμπλοκή μελών: Το περιοδικό έχει εμπλέξει ορισμένα μέλη που ασχολούνται σταθερά με αυτό και άλλα που γράφουν περιστασιακά. Συνολικά, σε όσα μέλη έχουν εμπλακεί, φαίνεται πως υπάρχει όρεξη και διάθεση, ωστόσο, αποτελεί μειονέκτημα το γεγονός ότι η εμπλοκή και η συμμετοχή των μελών στη διαμόρφωση του περιοδικού παραμένει χαμηλή. Το περιοδικό πρέπει να γίνει ”κτήμα” της οργάνωσης συνολικά και, ως προς αυτό, είναι φανερό ότι, μέχρι σήμερα, τα μέλη μπορεί να ξέρουν ότι υπάρχει ένα περιοδικό και να το μοιράζουν, αλλά δεν το νιώθουν πραγματικά δικό τους και δεν βλέπουν τη δική τους συμβολή σε αυτό. Επομένως, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη μέριμνα, ώστε να εμπλακούν στη διαμόρφωσή του περισσότερα μέλη της οργάνωσης. Ιδιαίτερα σε τομείς με τους οποίους ασχολείται το κάθε μέλος, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στον περαιτέρω εμπλουτισμό της θεματολογίας του.
Εμπλοκή Περιφέρειας: Υπάρχει ανάγκη να εμπλακούν στη συγγραφή άρθρων περισσότερα μέλη της περιφέρειας. Σε αυτό το πλαίσιο, στα τελευταία τεύχη, η επιτροπή πρόσθεσε τη στήλη ΣΠΟΥΤΝΙΚ on tour, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι αρκετό και χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για την αναβάθμιση της σχέσης της περιφέρειας με το περιοδικό (περισσότερα άρθρα για περιφέρεια, προώθηση τευχών στα αντίστοιχα στέκια).
Μαζικοποίηση/Γνωστοποίηση: Έχει γνωστοποιηθεί σε έναν βαθμό μέσα από τα μοιράσματα τα σημεία διανομής, ενώ παράλληλα, σε αυτό έχει συμβάλει και η λειτουργία των διαδικτυακών σελίδων του ΣΠΟΥΤΝΙΚ, καθώς και η πραγματοποίηση του πρώτου Φεστιβάλ. Χρειάζεται, όμως, οι κατά τόπους ΟΜ να εντάξουν το περιοδικό στον εβδομαδιαίο τους σχεδιασμό, με στόχο να μην υπάρχει γειτονιά που να μην έχει 2-3 σταθερά στέκια/μαγαζιά όπου μοιράζεται το ΣΠΟΥΤΝΙΚ. Στο πλαίσιο της γνωστοποίησης, θα μπορούσαν να διοργανώνονται πανελλαδικές εξορμήσεις π.χ. την ίδια μέρα/ διήμερο ανά τεύχος από τις οργανώσεις μελών.
-Για το Μαθητικό
Ως προς τη μαθητική της παρέμβαση, η οργάνωση πρέπει να ιεραρχήσει τη μαζικοποίηση του BLOCO Αριστερών Μαθητών ψηλά στην ατζέντα. Οι ΟΜ πρέπει να μεριμνούν για την σταθερή παρουσία μας έξω από τα σχολεία αλλά και μέσα από τη δημιουργία πολιτικών-πολιτιστικών γεγονότων που αφορούν τη μαθητική κοινότητα. Με βάση τα παραπάνω στην Αθήνα θα προχωρήσουμε στην διεξαγωγή του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ του BLOCO μαθητών με ταυτόχρονο σχεδιασμό και σε άλλες περιφερειακές πόλεις όπου αυτό είναι εφικτό. Παράλληλα, μέχρι την 3η Σύνοδο του Κεντρικού Συμβουλίου με ευθύνη της επιτροπής παιδείας οφείλουμε να εξειδικεύσουμε την απόφαση του Συνεδρίου σε σχέση με την κατάργηση των πανελληνίων και την αντικατάστασή τους από ένα σύστημα εισαγωγής που θα έχει ως βάση το προπαρασκευαστικό έτος.
-Εργασιακά
Οι οργανώσεις Μελών σε όλη την Ελλάδα έχουν ευθύνη να προετοιμάσουν την εργατική πρωτομαγιά μέσα από εξωστρεφείς παρεμβάσεις και ενέργειες σε συνεργασία με τις κομματικές δυνάμεις και τις συνδικαλιστικές μας αναφορές. Μέσα από πολύπλευρες παρεμβάσεις (μοιράσματα, πανό, μικροφωνικές, διαδικτυακή παρουσία) σε εργασιακούς χώρους, σε κεντρικές πλατείες, ΟΑΕΔ κλπ, καθώς και τη συμμετοχή μας στις εργατικές πορείες τόσο με τους REWORKERS όσο και με τα συνδικάτα στα οποία ηγεμονεύουν οι κομματικές δυνάμεις, οφείλουμε να δώσουμε το δικό μας πολιτικό στίγμα στην φετινή εργατική πρωτομαγιά, η οποία αποκτά αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά σε μία περίοδο όπου αποτελεί ζητούμενο η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Βασική μας αιχμή αποτελεί η στοχοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και η καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας που βιώνεται κυρίως από τους νέους και τις νέες.
-Προσφυγικό
Ο τρόπος, με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα του προσφυγικού στην πρώτη φάση της εξέλιξής του, μας κάνει περήφανους, ακριβώς διότι επέμεινε στην επιλογή των ανοικτών συνόρων και έθεσε την αλληλεγγύη ως προτεραιότητα. Τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας λαθών και καθυστερήσεων, δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα.
Αναγνωρίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν, η οργάνωσή μας παίρνει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει Ομάδα Εργασίας, υπό την ευθύνη της Επιτροπής Προσφυγικού – Μεταναστευτικού του Κεντρικού Συμβουλίου. Αυτή η Ομάδα έχει το χρέος να συναντηθεί με αρμόδιους φορείς, επιστημονικούς συνεργάτες, πρόσφυγες κ.λπ. και να προετοιμάσει, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ένα σχέδιο βελτίωσης της κατάστασης των προσφύγων. Το εν λόγω σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξειδικευμένες και επεξεργασμένες προτάσεις για:
– τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου προστασίας των καταλήψεων στέγης που φιλοξενούν αποδεδειγμένα πρόσφυγες.
– την αξιοποίηση κενών κτιρίων και εγκαταστάσεων του Δημοσίου, με σκοπό την κατάλληλη διαμόρφωσή τους για τη φιλοξενία προσφύγων. Η διαμόρφωση μπορεί να γίνει π.χ. με κινητοποίηση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ή συλλογικοτήτων αλληλέγγυων.
– την ουσιαστική ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και ευρύτερα στον κοινωνικό ιστό.
-Άλλα πεδία παρέμβασης
Το επόμενο διάστημα, με βάση και τις συνεδριακές μας αποφάσεις, η Οργάνωσή μας οφείλει να συμμετάσχει δυναμικά τόσο στο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ με κύρια αιχμή την άμεση νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης. Απαραίτητη κρίνεται και η συμμετοχή μας στα Pride Festival, με την δική μας ατζέντα, όπου αυτά πραγματοποιηθούν, τόσο σε επίπεδο δρόμου όσο και σε επίπεδο εκδηλώσεων.
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει να πραγματοποιήσει το φετινό εναλλακτικό camping από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει σημείο συνάντησης εκατοντάδων νέων από όλη την Ελλάδα, προβάλλοντας ένα εναλλακτικό πλαίσιο διακοπών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Το camping της οργάνωσης αποτελεί άλλη μία χρυσή ευκαιρίας αναβάθμισης της συλλογικής μας ζωής και της ενδυνάμωσης των συντροφικών μας σχέσεων. Το ΚΣ και η Γραμματεία του δεσμεύονται για την εύρεση κατάλληλου χώρου μέχρι τις 20 Μάη και την έκδοση προπαγανδισιτκού υλικού μέχρι τις 20 Ιούνη.
6.Οργανωτικά ζητήματα
Οι Οργανώσεις Μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανανεώσουν τα 2βάθμεια όργανά και τα συντονιστικά τους, μέχρι την 1η Ιουλίου του 2017 (πλην των οργανώσεων Σπουδάζουσας), ακολουθώντας τις καταστατικές λειτουργείες που αποφασίστηκαν στην συνεδριακή μας διαδικασία.
Το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίζει με βάση το καταστατικό λειτουργίας της οργάνωσης, την συγκρότηση οργανωτικού γραφείου που θα αφορά την ανάπτυξη της οργάνωσης σε περιφερειακό επίπεδο. Την πολιτική καθοδήγηση του οργανωτικού γραφείου την έχει η Γραμματεία του ΚΣ και δη ο οργανωτικός υπεύθυνος της Γραμματείας.
Το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί, με βάση το καταστατικό λειτουργίας της οργάνωσης, τις επιτροπές του Κεντρικού Συμβουλίου. Οι επιτροπές του ΚΣ έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα σε επίπεδο οργάνου και οι υπεύθυνοι από το ΚΣ οφείλουν να μεριμνήσουν για την μέγιστη συμμετοχή και εμπλοκή των μελών σε αυτές πανελλαδικά.
Βασικό έλλειμμα της οργάνωσής μας, το προηγούμενο διάστημα της ανασυγκρότησής της, ήταν η αδυναμία συγκροτημένης και συστηματικής δουλειάς σε θεματικό επίπεδο, κάτι που φυσικά συνδέεται με τη μη λειτουργία των περισσότερων Επιτροπών που είχαν συσταθεί στο προηγούμενο Κεντρικό Συμβούλιο. Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα, η ενεργοποίηση των Επιτροπών και η οργανική σύνδεση όλων των μελών ΚΣ με αυτές, πρέπει να είναι βασικό μέλημά μας.
Οι επιτροπές είναι οι εξής:
-Επιτροπή Παιδείας
-Επιτροπή εργασιακών ζητημάτων
-Επιτροπή Πολιτισμού
-Επιτροπή ΣΠΟΥΤΝΙΚ
-Επιτροπή Επικοινωνίας
-Επιτροπή Δικαιωμάτων ( στρατός, φυλακές, λοατκι, ψηφιακά δικαιώματα, ΑμεΑ, εξαρτήσεις)
-Επιτροπή Προσφυγικού-Μεταναστευτικού
-Επιτροπή Ψηφιακής Πολιτικής
-Επιτροπή Θεωρίας
-Επιτροπή Αθλητισμού
–Επιτροπή Περιβάλλοντος
-Επιτροπή Κ.ΑΛ.Ο
–Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης
-Επιτροπή Διεθνών
Το Κεντρικό Συμβούλιο συγκροτεί εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.
Άρθρο 1: Tο KΣ συγκαλείται τουλάχιστον ανά 2 μήνες με ευθύνη της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου.
Άρθρο 2: Η Γραμματεία έχει την ευθύνη να ανακοινώνει την σύγκλιση του ΚΣ στα μέλη του 1 εβδομάδα πριν την διεξαγωγή του ή 3 μέρες πριν αν πρόκειται για έκτακτο ΚΣ.
Άρθρο 3: Η έναρξη του ΚΣ γίνεται αφού υπάρξει η απαρτία του 50%+1.
Άρθρο 4: Tο ΚΣ εγκρίνει 3 μελές προεδρείο που είναι υπεύθυνο για την διεξαγωγή του ΚΣ.
Άρθρο 5: Τα μέλη του ΚΣ είναι υποχρεωμένα να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία .Στις 3 συνεχόμενες απουσίες στη διάρκεια ενός έτους αναιτιολόγητα ή 3 συνεχόμενες απουσίες χωρίς έγκριση από το ΚΣ διαγράφονται από μέλη του ΚΣ και αναλαμβάνει ο πρώτος/η επιλαχών/επιλαχούσα.
Άρθρο 6: Δικαίωμα για συμμετοχή στη συνεδρίαση μέσω skype έχουν μόνο τα μέλη ΚΣ που κατοικούν στο εξωτερικό και μόνο μετά από έγκριση του ΚΣ.
Άρθρο 7: Κάθε εξάμηνο, στην τακτική συνεδρίαση του ΚΣ, μία ημέρα συνεδρίασης αφιερώνεται στον απολογισμό της εργασίας των επιτροπών. Κάθε εισήγηση/παρουσίαση γίνεται από τα μέλη ΚΣ που είναι υπεύθυνα για την αντίστοιχη επιτροπή και διαρκεί 10 λεπτά. Στη συνέχεια ακολουθεί κύκλος τοποθετήσεων.
Ο ρόλος του Κεντρικού Συμβούλιου περιγράφεται στο Καταστατικό της οργάνωσης και τα μέλη του ΚΣ έχουν την υποχρέωση να το τηρούν.