Στις 10 Δεκεμβρίου 1948 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία έθεσε τις βάσεις για την κατοχύρωση των κύριων ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών. Από τότε, η 10η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σχεδόν επτά δεκαετίες μετά την ψήφιση της Οικουμενικής Διακήρυξης, η κατάσταση δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή που θα ήλπιζε κανείς. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, περισσότεροι από 40.000.000 άνθρωποι στον πλανήτη ζουν σε καθεστώς δουλείας, ιδίως στις ηπείρους της Αφρικής και της Ασίας. Το ζήτημα της διακίνησης ανθρώπων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για φαινόμενα, όπως η καταναγκαστική εργασία (ακόμη και παιδιών), ο καταναγκαστικός γάμος και η σεξουαλική εκμετάλλευση. Την ίδια στιγμή, οι πολεμικές συρράξεις σε διάφορες περιοχές της γης (π.χ. Μέση Ανατολή), αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές τους, αναζητώντας ένα μέλλον μακριά από το φόβο.
Στην Ευρώπη και την Αμερική άλλωστε, παρότι η κατάσταση παρουσιάζεται καλύτερη, υπάρχει αναμφίβολα μακρύς δρόμος για την εξάλειψη των πάσης φύσεως ανισοτήτων. Οι διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων, των αλλόθρησκων, των Ρομά, των γυναικών, των LGBTQI+ ατόμων, των κρατούμενων, των ΑμεΑ είναι κοινός τόπος στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών και επεκτείνονται σε νομοθετικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι σε παγκόσμια κλίμακα, όπως και στην Ελλάδα, η επαναφορά ακροδεξιών αντιλήψεων στο προσκήνιο και η ανάδειξη των πολιτικών δυνάμεων που τις υποστηρίζουν. Η ακροδεξιά, εκμεταλλευόμενη την ύπαρξη πραγματικών προβλημάτων και την απογοήτευση που κυριαρχεί σε ένα κομμάτι της κοινωνίας, επενδύει από θέση αρχής στην ανισότητα.
Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμαστε την εξάλειψη κάθε είδους διακρίσεων ως πρωταρχικό όρο για την οικοδόμηση μίας κοινωνίας, που θα βασίζεται στη δημοκρατία, την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Είναι χρέος όλων μας να αγωνιστούμε για την άμβλυνση των φαινομένων σύγχρονης δουλείας και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των αδύναμων, υψώνοντας τείχος απέναντι στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, το σεξισμό και κάθε λογική διαχωρισμού, με κριτήριο την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τη θρησκεία, την ταυτότητα και έκφραση φύλου, την ηλικία, την αναπηρία, την οικονομική ή κοινωνική κατάσταση. Τέλος, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να συγκροτήσουμε μία πειστική αφήγηση με αριστερά χαρακτηριστικά, η οποία αφενός θα θέτει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των κοινωνικών ομάδων που βιώνουν διακρίσεις, αφετέρου θα ανακόπτει την εξάπλωση της ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικής.
Το Γραφείο Τύπου
10/12/2017